Uleiurile esențiale – metode de utilizare

Brielle - natural handmade cosmeticsUleiul esențial este un lichid hidrofob concentrat ce conține compuşi aromatici volatili ce se găsesc în mod natural în diferite părți ale plantelor (frunze, flori, coajă, rădăcină sau chiar în întreaga plantă). Uleiurile esențiale reprezintă „sufletul” plantelor și au o multe efecte terapeutice benefice, stimulând capacitatea naturala a organismului de a se vindeca.

Printre efectele uleiurilor mai cunoscute sunt cele antiseptice, antimicrobiene și antiinfecțioase, detoxifiante sau de reglare a echilibrului mental și spiritual.

Utilizarea uleiurilor esențiale se poate face prin mai multe metode: baie, inhalație, comprese și masaj sau introduse în diferite produse pentru îngrijirea pielii (săpunuri, loțiuni sau unguente). De asemenea unele uleiuri esențiale pot fi folosite și pentru uz intern dar numai la recomandarea unui terapeut și fără să se depășească doza. De multe ori dozarea uleiurilor este precizată de producător și nu trebuie să depășească 1,5-3% pentru uzul extern și de câteva picături pentru uzul intern. Se recomandă pe cât posibil folosirea uleiurilor provenite din culturi biologice pentru că plantele astfel crescute se consideră că nu au calitățile deteriorate sau reduse cum este cazul plantelor pentru a căror creştere se folosesc pesticide și insecticide.

Totuşi uleiurile esențiale fiind concentrate nu se recomandă folosirea lor nediluata direct pe piele, cu excepţia folosirii pe zone externe reduse exemplu negilor, coșurilor acneeice, diferitelor înțepături de insecte. Diluarea se face folosind un ulei ușor cum ar fi cel de migdale dulci, ulei din sâmburi de struguri, germeni de grâu sau uneori prin adăugarea lor la o bază de solvent natural reprezentat de săpun lichid, gel de duș, spumant de baie sau chiar adăugat la sarea de mare (se obţine o sare aromată), de asemenea cu succes se poate folosi și laptele.

Una dintre metodele cele mai cunoscute de utilizare a uleiurilor esenţiale o reprezintă băile, ce pot fi generale sau locale. Utilizarea se face prin adăugarea uleiului esenţial într-o bază de  ulei sau alt solvent natural și apoi introducerea în apa de baie cu 5-10 minute înainte de intrarea în apă. Ca și precauţii se recomandă atenție la ieșirea din apă deoarece baza uleioasă este alunecoasă. Pe lângă băile generale se pot efectua băi locale cum sunt cele pentru picioare, mâini, de șezut. De asemenea când situația nu permite efectuarea de băi, se pot folosi uleiuri chiar pentru duș, fie prin masarea pielii cu ulei esenţial diluat cu ulei vegetal anterior intrării în cabina de duș sau prin adăugarea câtorva picături de ulei în gelul de duș.

Un exemplu clasic de baie relaxantă este următoarea: 10 picături ulei esențial de lavandă și 5 picături de ulei esenţial de bergamotă se pun intr-o bază de 30 ml ulei sau chiar 30 ml lapte sau alt solvent precizat mai sus și apoi se introduce amestecul în apa de baie. Pentru o baie revigorantă la baza de ulei sau alt solvent se pot adăuga 10 picături ulei esenţial de rozmarin/busuioc și 5 picături de ulei esenţial de lămâie/ienupăr.

Altă metoda de utilizare este masajul, prin adăugarea uleiului esențial într-o bază uleioasă de preferat sa fie una penetrantă cum ar fi cea reprezentată de uleiul de migdale, sâmburi de strugure, de susan, sau mai grasă cum este cea din uleiul de măsline sau cocos. Masajul este considerat ca fiind metoda cea mai eficientă si mai benefică de tratament. Se pot efectua diferite combinații de uleiuri esențiale cu precizarea că tot timpul trebuie respectată compatibilitatea dintre uleiuri, nu trebuie utilizat un ulei cu efect relaxant împreună cu unul cu puternice efecte tonice.

Inhalaţiile reprezintă metoda cu cele mai bune efecte la nivelul sistemului nervos, ajutând organismul la nivel mental și spiritual prin combaterea insomniei, anxietății sau a stărilor depresive, având totodată bune efecte și la nivelul sistemului respirator. Se poate folosi metoda de inhalarea aburilor prin adăugarea câtorva picături de ulei esențial în apă fierbinte, sau se pot folosi lămpile din ceramică și difuzoarele pentru uleiuri esențiale sau alte dispozitive pentru aromaterapie. Pe tip de iarnă se poate folosi caloriferul prin adăugarea câtorva picături de ulei în recipientul cu apă care asigură umezeala în cameră și pe care de obicei îl montăm pe calorifer, cu precizarea ca pe timpul nopții să fie evitate uleiurile tonice (rozmarin, busuioc, cimbru, mentă, ghimbir).

Compresele sunt o altă metodă de utilizare a beneficiilor produse de uleiurile esențiale, putând fi utilizate comprese calde sau reci pentru reducerea inflamțiilor sau a umflăturilor.

Se mai folosesc uleiurile prin introducerea lor în diferite produse de îngrijire a pielii: în unguente și creme, în săpunuri naturale solide și lichide, în măşti pentru ten sau diferite compoziţii de tip antirid sau antiacneice. Una dintre cele mai răspândite metode de utilizare a uleiurilor în cosmetica o reprezintă totuși industria parfumurilor, dar asta e deja un capitol mult mai vast pe care poate cândva îl voi aprofunda.

Pentru uz intern în tratarea unor afecțiuni se recomandă folosirea doar a uleiurilor obținute prin distilare sau presare și numai la recomandarea unui specialist. Totuși există țări în care uleiurile esențiale sunt folosite în alimentație atât în mâncăruri sărate dar mai ales în deserturi și băuturi răcoritoare.

Cam asta ar fi pe scurt despre metodele de utilizare a uleiurilor esențiale.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *