Uleiul esențial de mentă

Brielle - natural handmade cosmetics

Continuăm seria uleiurilor esenţiale, cu un ulei ce se află în topul preferințelor consumatorilor și anume cel de mentă, un ulei esențial foarte utilizat și apreciat pe întreg globul.

Se obține prin distilarea frunzelor și florilor din genurile Mentha piperita/arvensis/spicata, având o aromă puternică, mentolată și un gust răcoritor si ușor picant fiind apreciat de secole în arta culinară.

Este un ulei tonic, cu efecte stimulatoare la nivel nervos, diminuând oboseala psihică și îmbunătățind capacitatea de concentrare. La nivel spiritual ajută la menținerea stabilității psihice.

Este un ulei versatil, având efecte calmante la nivelul sistemului digestiv – recomandat fiind în combaterea indigestiei, spasmelor și durerilor la nivelul tubului digestiv.

Ajută la decongestionarea căilor respiatorii în caz de răceală, gripă sau bronșită prin masarea zonei gâtului și pieptului cu un ulei de bază în care au fost adăugate câteva picături de ulei esențial de mentă, sau ca decongestionat sub formă de inhalații.

Se poate utiliza pentru combaterea durerilor de cap și a migrenelor sub forma de comprese, sau chiar pentru calmarea durerilor musculare. Compresele se obţin prin adăugarea câtorva picături de ulei esenţial în apa pentru comprese.

La nivelul pielii se poate folosi pentru calmarea arsurilor provocate de soare, a mâncărimilor fiind un bun adjuvant în vindecarea scabiei. Este un bun remediu pentru pielea congestionată și afectată de acnee, fiind folosit în uleiuri pentru masarea zonelor afectate sau inclus în unguente.

De asemenea este un bun pesticid natural, fiind inofensiv pentru oameni.

Se poate folosi la prepararea deserturilor sau băuturilor, prin adăugarea câtorva picături de ulei esențial în cremele cu ciocolată, în înghetate sau limonadă, oferind o aromă proaspătă și răcoroasă, inconfundabilă.

Uleiul de mentă are note de mijloc și de vârf, se combină bine cu uleiul de ienupăr, rozmarin, lavandă, paciuli, arbore de ceai.

Indiferent de modul  de utilizare; în lampa de aromaterapie, în băi, inhalaţii, comprese, în unguente sau uleiuri de masaj; acest ulei trebuie diluat.

Precauţii în utilizarea uleiului de mentă.

Se recomanda folosirea cu prudență  în cazul unor alergii cunoscute.

Nu se recomandă persoanelor ce urmează tratamente homeopate, având efect de antidoting.

Nu trebuie folosit seara înainte de culcare pentru că poate provoca dereglări ale somnului.

Nu se folosește nediluat pentru masaj sau frecții pe întreg corpul pentru că poate provoca o răcire rapidă, poate da senzația de frisoane ajungând chiar la hipotermie. Folosirea nediluată sau în exces poate sa fie iritantă pentru piele.

Nu este recomandat în perioada de alăptare pentru că întrerupe lactația. De asemenea nu se recomandă folosirea pentru copii de vârsta mică.

 

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *