Uleiul esențial de lavandă

Brielle - natural handmade cosmetics

Datorită calităților sale uleiul esenţial de lavandă este cel mai cunoscut și răspândit dintre uleiurile esenţiale.

Se obține prin distilarea florilor din genurile Lavandula angustifolia/officinalis/vera, având o plăcuta aromă florală cu ușoare note lemnoase, cu efecte antiseptice și antidepresive. Se confundă uneori cu cel obţinut din Lavandula spica care are o aromă apropiată însă cu note de camfor, ce îi da efecte mai degrabă energizante.

Se poate folosii în băi terapeutice, în uleiuri pentru masaj, în săpunuri și unguente, în lămpile de aromaterapie.

Este un bun echilibrant al sistemului nervos, reduce manifestările stresului la nivel emoțional, combate depresia și anxietatea. Poate fi folosit pentru masaj în perioadele cu tulburări de somn sau migrene.

Folosit după efort fizic într-o baie aromată calmează durerile și tensiunea musculară, sub formă de comprese este un bun adjuvant în luxații.

Este benefic îngrijirii tuturor tipurilor de piele datorită proprietăților antiseptice, calmante și echilibrante. Ajută la tratarea acneei, eczemelor și micozelor, la vindecarea arsurilor ( inclusiv a celor provocate de soare) și tratează înțepăturile de insecte prin aplicare directă pe zona afectată.

Este un ulei benefic, putând fi utilizat și pentru calmarea bebelușilor cu vârste de peste 6 luni doar în cantități foarte mici.

Se poate folosi intern pentru tratarea unor afecțiuni doar la recomandarea unui specialist.

Uleiul de lavandă are note de mijloc și se combină bine cu uleiul de bergamotă, mușețel, salvie, paciuli, rozmarin, geraniu, nucșoară.

Singurele precauţii sunt că nu trebuie folosit uleiul nediluat direct pe piele, iar dacă se observă efecte adverse de genul înroșire și usturime trebuie curățată zona cu un tampon îmbibat cu ulei vegetal și trebuie oprită utilizarea uleiului esențial. Se recomanda folosirea cu prudență în perioada de sarcină  sau în cazul unor alergii cunoscute.

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *