Componentele săpunului natural

Brielle-natural hanmade cosmeticsSăpun natural numesc acel produs care are ca și părți componente ingrediente ce provin din natură, de exemplu uleiul extras din plante (avocado, măsline, migdale, cocos, cacao, floarea soarelui, orez, bumbac, etc) sau mierea și propolisul produse de albine, apă pură de izvor, lapte de capră sau vacă, lapte de migdale sau soia, plante uscate mărunțite sau pulbere, parfum provenit din uleiuri esențiale naturale. Adica un produs care nu are în componența sa ceva ce  începe cu para-, sau vreun ingredint pentru  a cărui definiție iți trebuie o diplomă de chimist, care nu conține parfumuri sintetice, aditivi și stabilizatori chimici ce pot modifica echilibrul pielii.

Trei elemente sunt necesare pentru obținerea unui săpun – sodă, lichid (apă, lapte, sucul diferitelor legume sau fructe, infuzie din plante, etc) și grăsimi (vegetale sau animale).

Spuneam în postul anterior că săpunul este rezultatul reacției de saponificare dintre grăsimi și o soluție alcalină (ce conține un lichid și sodă).

În urma saponificării soda este neutralizată și nu se mai regăsește în produsul final, de aceea de multe ori veți auzi ca săpunul nu conține sodă, dar este o componentă fără de care nu se poate obține săpun. Neutralizarea se realizează respectând indicele de saponificare al fiecărui ulei. Indicele de saponificare înseamnă că fiecare ulei are nevoie de o anumită cantitate de sodă pentru a se transforma în săpun.

Uneori artizanii de săpun, printre care și eu, când dezvoltă o rețetă aleg ca pe lângă neutralizarea sodei să adauge o cantitate suplimentară de ulei care va rămâne nesaponificat (netransformat în săpun) și care va aduce un plus de finețe și catifelare pielii.

O altă componentă importantă în procesul de fabricație îl reprezintă grăsimile, care pot fi de natură animală sau vegetală.

Cu toate că iniţial în fabricarea săpunului se foloseau grăsimi animale (untură de porc, seu de vită sau oaie), acestea produc un săpun care este inferior celui din uleiuri vegetale, fiind uneori vinovat de înrăutățirea problemelor de piele în cazul persoanelor ce suferă de eczeme. Săpunurile din uleiuri vegetale (din măsline, palmier, shea, cocos, cacao, orez, etc) au efecte mai blânde și sunt mai uşor absorbite de către piele, sunt versatile fapt ce face ca uleiurile să fie preferate de către artizanii de săpun.

Un alt aspect deloc de neglijat al săpunului natural îl reprezintă componentele secundare, de aromă și culoare.

În săpunul natural, pentru parfumare ar trebui folosite exclusiv uleiuri esențiale mai ales pentru efectele terapeutice de la nivelul pielii (antibacteriene, antifungice, decongestinante) dar și pentru efectele aromoterapeutice pe care le aduc la nivel psihic (revigorant, relaxant, sedativ). Parerea mea.

Iar ca și componente de culoare eu le recomand pe cele provenite din elemente naturale –  ovăz, cafea, spirulină, argilă, sare de mare, pulberi de plante, care sunt aduse în săpun pentru efectele lor exfoliante, hidratante, etc.

Pe langă componente, contează mult și metoda aleasă pentru realizarea săpunului. Cu timpul metodele de obținere a săpunului au evoluat, astfel pe lângă tradiționala metodă „ la cald” sau „săpun fiert” cum îi spune bunica, se folosește foarte mult în prezent metoda „ la rece”. Adică uleiurile ce intră în componența săpunului sunt încalzite până la 38-42 grade Celsius, fapt ce permite ca proprietățile uleiurilor componente să fie păstrate în produsul final. Este și metoda mea preferată de obținere a săpunului natural.

Am vorbit de uleiuri, de arome și culoare, dar să nu uităm de un element ce se dezvoltă în săpunul natural în urma saponificării și anume glicerina. Glicerina este un umectant, fiind agentul care oferă hidratare datorită capacității sale de a absorbi umezeala din aer și de a o transfera pielii. Cantitatea de glicerină este mult mai mare în săpunurile realizate prin metoda „la rece”, de aceea de multe ori săpunul produs prin această metodă dacă este lăsat intr-o săpunieră ce nu asigură scurgerea apei, are tendința de a deveni moale și cleios sau chiar „să transpire” în mediile cu umezeală ridicată.

În concluzie fiecare componentă a sapunului natural aduce cu ea beneficii, prin utilizarea uleiurilor vegetale cu efecte blânde, a pulberilor de plante  și a uleiurilor esențiale naturale cu efecte benefice la nivel mental, prin hidratatrea asigurată de glicerină, toate se combină pentru ca rezultatul final să fie unul plăcut pentru piele.

Keep it clean and green!

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *