Colorează-mă frumos sau colorează-mă natural?

Brielle - natural handmade cosmetics

E adevărat că atunci când alegem un săpun prima impresie contează, iar acesta este un cumul de aspecte fiecare dintre ele fiind importante. La nivel vizual observăm culoarea săpunului, forma și ambalajul său, apoi olfactiv îi simțim aroma și abia acasă il testăm să ne bucurăm de beneficiile date de conținut.

Ați observat probabil că de multe ori pe piață se gasesc săpunuri în culori vibrante, saturate. Acesta este cazul sapunurilor în realizarea cărora se folosesc pigmenți, oxizi sau vopseluri pentru colorare. Însă acești pigmenți și oxizi nu sunt naturali, ci sunt de natura sintetică și sunt utilizați tocmai pentru ca oferă culori rezistente, varietate de nuanțe care nu se decolorează în timp, având rol exclusiv estetic. Însă folosirea acestor tipuri de coloranţi aduce și părti negative, zic eu demne de luat în seamă, anume că sunt iritanți pentru ochi și piele, precum și pentru sistemul respirator, fiind de multe ori responsabili alături de uleiurile sintetice parfumate de reacțiile alergice produse la nivelul pielii.

Pentru că ne dorim un produs natural, nici colorarea lui nu poate face nota discordantă, dar un aspect important în cazul săpunului natural artizanal îl reprezintă faptul că de multe ori culorile sale sunt mai puţin vibrante și mai estompate decât în cazul celor comerciale.

Componenta de culoare din săpunurile naturale poate proveni exclusiv din uleiurile ce intră în compoziția săpunului, caz în care culoarea finală rezultată este una pală ce variază de la alb-crem la bej, sau la verde pal (când se folosește uleiul de măsline extravigin), însă uneori poate produce nuanțe mai intense de portocaliu (când se folosește uleiul roșu de palmier foarte bogat în betacaroten).

Dar cele mai multe ori colorarea săpunului natural se face folosind ingrediente cu rol funcţional, care pot avea un plăcut impact estetic, producând nuanțe mai intense în funcție de cantitatea folosită.

De exemplu cafeaua măcinată are rol atât exfoliant cât și estetic colorând săpunul în nuanțe de maro, fulgii de ovăz au rol exfoliant și produc colorare în nuanțe de la bej la maro cald. Pudra de ardei dulce oferă nuanțe de rosu cald, pudra de cacao dă nuanțe de maro intens, pudra de spirulina dă nuanțe de verde care nu se estompează  în timp și nu are nevoie de vitamina E ca și stabilizator cum e nevoie în cazul pulberilor de plante uscate (mentă, busuioc, salvie) sau pudrei de crolofilă care în timp fară vitamina E dau un aspect maroniu săpunului. Se mai folosec pentru rolul lor decongestionant și usor exfoliant diferitele tipuri de argilă, care produc și o colorare a săpunului în nunanțe mate de roz, verde, bej. Laptele în săpun aduce pe lăngă efectele hidratante și nuanțe frumoase de bej.

Introducerea în sapun a acestor ingrediente se poate face fie prin infuzarea lor în uleiurile din compoziția săpunului (frunze de mentă, frunze de ceai negru,etc) fie la final înainte de turnarea în forme (cafea macinată, argila, fulgi de ovăz,etc), împreună sau în locul apei distililate (suc de morcovi, suc de castraveți, lapte, ceaiuri din plante).

Aceste nuanțe în timp se estompează, pierzând din intensitate sau uneori se transformă sub efectul saponificării intr-o nuanță diferită (pudra de alkanet la momentul turnării săpunului are nuanțe de albastru mat și apoi se transformă si oferă la final nuanțe plăcute de lila). De asemenea adăugarea unor uleiuri esențiale poate afecta culoarea săpunului, cum este în cazul absolutului de vanilie când în funcție de cantitatea folosită rezultatul final poate fi un săpun de cu diverse nuanțe de maro.

În concluzie ingredientele naturale din săpun sunt un fel de 2 în 1, pe lăngă efectul estetic foarte important este faptul că imprimă săpunului proprietățile lor hidratante, decongestionante, exfoliante, etc. Asfel putem avea un produs frumos, dar mai ales natural.

 

Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *